Μυκοτοξίνες & Καρκίνος

By Konstantina Bilali Panagiotidou - January 20, 2022

 Οι μύκητες είναι μονοκύτταροι ή πολυκύτταροι ευκαριωτικοί οργανισμοί, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν σε οποιονδήποτε βιότοπο, καθώς είναι προσαρμόσιμοι στις αλλαγές περιβάλλοντος [1]. Κάποιοι αναπτύσσονται στο έδαφος, άλλοι μπορούν να παρασιτήσουν φυτά[2] και μερικοί αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του ανθρώπου[1].

Ένα μικρό ποσοστό μυκήτων μπορεί να προκαλέσει πρωτοπαθή λοίμωξη στους ανθρώπους όπως ο Blastomyces spp [3], ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούνται δυνητικά παθογόνοι, καθώς η παθογόνικότητά τους εξαρτάται από την έμφυτη ανοσολογική απόκριση αλλά και την γενική κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου. Ο μικρός αριθμός των παθογόνων μυκήτων οφείλεται στο ότι ένας μύκητας για να μπορέσει να μολύνει έναν άνθρωπο, πρέπει να μπορεί να αναπτύσσεται στη θερμοκρασία σώματος, να μπορεί να διεισδύσει στους δερματικούς φραγμούς, να μπορεί να προκαλέσει λύση και να απορροφήσει ιστό και τέλος να παρουσιάζει αντίσταση στο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και στις αυξημένες θερμοκρασίες [4]. Ένας μύκητας ο οποίος δεν έχει καμία από αυτές τις δυνατότητες, δεν θα μπορέσει να προκαλέσει μόλυνση ακόμη και αν ο ξενιστής έχει ανοσοανεπάρκεια [5].

Η παθογονική δράση των μυκήτων ενισχύεται από παραγόμενες από αυτούς ουσίες, που ονομάζονται μυκοτοξίνες, και συνήθως παράγονται από ευκαιριακά παθογόνους μύκητες [5]. Οι τοξίνες αυτές δεν είναι θεμελιώδεις για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων, καθώς είναι δευτερογενείς μεταβολίτες, αλλά έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν βιοχημικές και παθολογικές αλλοιώσεις σε άλλα είδη, όπως ο άνθρωπος. Οι βλαπτικές επιδράσεις τους περιλαμβάνουν την εμφάνιση καρκίνου, ανοσοτοξικότητας, νευροτοξικότητας, ηπατοτοξικότητας καθώς και διαταραχές της πέψης [6]. Μπορούν να βρεθούν σε προϊόντα αγροκαλλιεργειών, σε αποθηκευμένα τρόφιμα [7], σε πρώτες ύλες καλαμποκιού αλλά και σε δημητριακά [8]. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη και όλο αυξανόμενη μόλυνση από τους μεταβολίτες αυτούς, οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στον πλανήτη [9]. Έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 300 μυκοτοξίνες με κυριότερες και πιο συχνά εμφανιζόμενες τις Αφλατοξίνες, τις Ωχρατοξίνες, τις Φουμονισίνες, τις Τριχοθηκίνες καθώς και την Πατουλίνη και την Ζεαραλενόνη [10]. 


https://www.researchgate.net/figure/Chemical-structure-of-some-of-the-important-mycotoxins_fig4_264635821


Αφλατοξίνες

 Οι αφλατοξίνες ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 1960 [11] και παράγονται από το γένος Aspergillus, και ειδικότερα από τα είδη Aspergillus flavus και Aspergillus parasiticus [12]. Τα πιο κοινά παράγωγα των αφλατοξινών είναι οι αφλατοξίνες Β1, Β2, G1, G2, M1 και Μ2 [13] και  μπορούν να εντοπιστούν σε φυτά που αποσυντίθενται και στο έδαφος ενώ τα σπόρια των μυκήτων που τις παράγουν μεταφέρονται μέσω του αέρα αλλά και των εντόμων σε αγροκαλλιέργειες και σε αποθήκες τροφίμων [14]. H κατάποση των τροφών αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα οι τοξίνες να εισέλθουν στον οργανισμό, εμφανίζοντας οξείες ή χρόνιες βλαπτικές επιδράσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις [13]. 

Οι μεταλλάξεις των αφλατοξινών επηρεάζουν το DNA με διάφορους τρόπους. Μπορούν να δημιουργήσουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες,  χρωματιδιακές ανταλλαγές μεταξύ των αδερφών χρωματίδων, θραύσματα μεταξύ των αλυσίδων  και μη προγραμματισμένη σύνθεση DNA [15]. Επίσης οι μεταλλάξεις μπορούν να οδηγήσουν σε μετα-μεταφραστική τροποποίηση  αλυσίδων των πεπτιδίων, σε μεθυλίωση των πρωτεϊνών και των νουκλεϊκών οξέων και στο σχηματισμό των ελεύθερων ριζών [14].

Η αφλατοξίνη Β1 έχει χαρακτηριστεί ως αιτιολογικός παράγοντας στην εμφάνιση ηπατοκυτταρικού καρκινώματος [16] καθώς έχει συσχετιστεί με μια αντικατάσταση βάσης στο κωδικόνιο 249 του γονιδίου p53 (από ΑGG σε ΑGT) [17].


Ωχρατοξίνες

Οι ωχρατοξίνες είναι τοξίνες του Aspergillus αλλά και του Penicillium με πιο επικίνδυνη την Ωχρατοξίνη Α [18]. Μεγάλες συγκεντρώσεις της έχουν βρεθεί στο κρασί, με τη μόλυνση να συμβαίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της οινοποίησης [19], σε καλλιέργειες τροφίμων πριν και μετά τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα να μολύνονται και οι τροφές αλλά και τα ζώα. Η συσσώρευση της τοξίνης στα όργανα ενός ζώου θα μολύνουν και τα τρόφιμα, τα οποία προέρχονται από αυτό, όπως το γάλα και τα προϊόντα κρέατος. Οι σοβαρές επιπτώσεις των ωχρατοξινών στον οργανισμό περιλαμβάνουν τη νεφροτοξικότητα και την καρκινογένεση [20]. Η Ωχρατοξίνη Α έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί χρωμοσωμικές ανωμαλίες, χημικές προσθήκες σε κομμάτια του DNA και κατ᾿ επέκταση όγκους στα νεφρά. Επιπλέον θεωρείται ότι έχει τερατογόνο δράση και προκαλεί εμβρυοτοξικότητα [21].

 

Φουμονισίνες & Τριχοθηκίνες

Οι Φουμονισίνες και οι Τριχοθηκίνες παράγονται από τον μύκητα γένους Fusarium spp, ο οποίος βρίσκεται παντού στη φύση [22] αλλά συνηθέστερα ανευρίσκεται στις καλλιέργειες καλαμποκιών και κατ᾿επέκταση παρατηρούνται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και σε ζωοτροφές. Έχει αποδειχθεί ότι οι φουμονισίνες θέτουν τις βάσεις για την δημιουργία καρκίνου του οισοφάγου [23].

Η φουμονισίνη Β1 που θεωρείται ότι είναι η πιο τοξική, δημιουργεί νευροτοξικότητα, ηπατοτοξικότητα, και νεφροτοξικότητα. Οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία ενός οργανισμού μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες, καθώς συσσωρεύεται κυρίως στο ήπαρ και στα νεφρά [24]. Οι μηχανισμοί της παθογένειάς της περιλαμβάνουν την διακοπή του μεταβολισμού των σφιγγολιπιδίων, την επαγωγή του οξειδωτικού στρες, την ενεργοποίηση αυτόλυσης και τη μεθυλίωση του DNA [25].

Οι τριχοθηκίνες βρίσκονται κυρίως στα δημητριακά [26] και είναι μια μεγάλη οικογένεια τοξινών με τους τύπους Α και Β να είναι οι πιο βλαπτικοί [27]. Μερικές από τις τοξικές επιδράσεις τους είναι η αναστολή της πρωτεϊνοσύνθεσης και η τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος [28].

Επίσης έχει δειχθεί ότι καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντας τον ξενιστή πιο ευαίσθητο στη μόλυνση από άλλους μικροοργανισμούς όπως βακτήρια και ιούς. Φαίνεται ότι οι τοξίνες αυτές διαθέτουν έναν μηχανισμό που τους βοηθάει να διαφεύγουν από το ανοσοποιητικό κάνοντάς τες ακόμη πιο τοξικές [29].


Πατουλίνη

Η Πατουλίνη είναι ένας κυκλικός εστέρας, μια λακτόνη, και είναι κύριο παράγωγο του Penicillium expansum[30]. Το Penicillium Expansum είναι ένας  παθογόνος νεκροτροφικός μύκητας [31] που μολύνει διάφορα φρούτα και λαχανικά και ειδικότερα τα μήλα, στα οποία προσδίδει μια μπλε μούχλα, και αποτελούν πλέον την κύρια πηγή έκθεσης πατουλίνης στον άνθρωπο [30].

 Η Πατουλίνη έχει συνδεθεί με νευρολογικές, γαστρεντερικές και ανοσολογικές παθήσεις [30]. Συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ηπατοτοξικότητα μέσω πειραμάτων σε ποντικούς. Η τοξίνη ενεργοποιεί τον κυτταρικό θάνατο σε κύτταρα του ήπατος, ενώ αυξάνει τη φλεγμονή στην περιοχή. Επιπλέον διεγείρει την αυτοφαγία των κυττάρων, καθώς η Πατουλίνη εξασθενεί τον αναστολέα της αυτοφαγίας [32].

Επιπλέον η Πατουλίνη έχει ταυτοποιηθεί ως αίτιο αλλεργιών και έχει δειχθεί ότι επηρεάζει την ενεργοποίηση των λεμφοκυττάρων, των μονοκυττάρων και των μακροφάγων σε σχέση με τη συγκέντρωση των κυτταροκινών, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ των Τhelp1 και Thelp2 κυττάρων. [33]. 

Ζεαραλενόνη

H Ζεαραλενόνη είναι μια μυκοτοξίνη που παράγεται από τον μύκητα γένους Fusarium [34] και κυρίως από το είδος Fusarium graminearum [35]. Mολύνει δημητριακά προϊόντα και παράγωγα παγκοσμίως [34] ενώ οι συγκεντρώσεις της φαίνεται να είναι χαμηλές σε προϊόντα στα χωράφια, αλλά αυξάνονται σε συνθήκες αποθήκευσης των τροφίμων σε περιβάλλον με αυξημένη υγρασία [35]. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τοξίνη απορροφάται μέσω της γαστρεντερικής οδού και στη συνέχεια μεταβολίζεται και κατανέμεται σε διαφορετικά μέρη του σώματος [34]. 





https://www.researchgate.net/figure/Chemical-structure-of-some-of-the-important-mycotoxins_fig4_264635821

Επιπλέον η Ζεαραλενόνη αλληλοεπιδρά με οιστρογονικούς υποδοχείς που βρίσκονται στη μήτρα και στο μαστό με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στα όργανα αυτά, όπως οιδήματα, αύξηση του μεγέθους τους, υπερπλασία και έκκριση μαστικού αδένα. Η τοξίνη μπορεί επίσης να δράσει στον υποθάλαμο και την υπόφυση [35]. Οι διαταραχές την ορμονικής ισορροπίας που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του προστάτη, των ωοθηκών, του τραχήλου της μήτρας, και του μαστού [36].

Οι μυκοτοξίνες αποτελούν ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς παράγονται από διάφορα είδη μυκήτων και έχουν τοξική επίδραση στην υγεία των ζώων αλλά και των ανθρώπων. Οι συγκεκριμένοι μύκητες μολύνουν μία γκάμα τροφίμων, ξεκινώντας συνήθως από τον αγρό, πολλαπλασιάζονται και πληθαίνουν σε αποθήκες τροφίμων αλλά και σε ζωοτροφές, ενώ ταυτόχρονα τα σπόρια τους μεταδίδονται εύκολα μέσω του αέρα. Έτσι είναι πολύ εύκολο ο άνθρωπος να έρθει σε επαφή με τις μυκοτοξίνες, είτε μέσω δημητριακών, καλαμποκιών, λαχανικών είτε μέσω μολυσμένων ζώων και των παραγώγων τους (αυγά, γάλα). Οι επιπτώσεις των μυκοτοξινών στους ανθρώπους ποικίλλουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του καρκίνου που μπορεί να προκληθεί από τις Αφλατοξίνες, τις Ωχρατοξίνες , τις Φουμονισίνες και τη Ζεαραλενόνη. Οι τοξίνες πρέπει να περιοριστούν και να δημιουργηθούν τρόποι με τους οποίους να προστατεύονται οι αγροκαλλιέργειες αλλά και οι ζωοτροφές από την έκθεση σε αυτές.

Bibliography

[1] Τιμολέων-Αχιλλέας Βυζαντιάδης

       Εισαγωγή στην Ιατρική Μυκητολογία, 2019

[2] Gunther Doehlemann, Bilal Ökmen, Wenjun Zhu, Amir Sharon

       Plant Pathogenic Fungi, 2017; 5(1). doi: 10.1128/ajb.1000298 -PubMed

[3] Theo N Kirkland, Joshua Fierer

      Innate Immune Receptors and Defense Against Primary Pathogenic Fungi, 2020; 13;8(2):303.                               doi: 10.3390/vaccines8020303 –PubMed

[4] Julia R Köhler, Bernhard Hube, Rosana Puccia, Arturo Casadevall, John R Perfect

      Fungi that Infect Humans, 2017; un;5(3). doi: 10.1128/microbiolspec. –PubMed

[5] K Iwata

     Fungal toxins as a parasitic factor responsible for the establishment of fungal infections, 1978;   8;65(1-3):141-54. doi: 10.1007/BF00447185 –PubMed

[6] Jelka Pleadin, Jadranka Frece, Ksenija Markov

     Mycotoxins in food and feed, 2019; 89:297-345. doi: 10.1016/bs.afnr.2019.02.007. -PubMed

[7] Gisela H Degen

      Mycotoxins in food : Occurrence, importance and health risk, 2017; 60(7):745-756. doi:     10.1007/s00103-017-2560-7. –PubMed

[8] Sara Schaarschmidt, Carsten Fauhl-Hassek

     The fate of mycotoxins during secondary food processing of maize for human consumption, 2021; 20(1):91-148. doi: 10.1111/1541-4337.12657. –PubMed

[9] Winnie-Pui-Pui Liew, Sabran Mohd-Redzwan

     Mycotoxin: Its Impact on Gut Health and Microbiota, 2018;26;8:60. doi: 10.3389/fcimb.2018.00060. –PubMed

[10] J W Bennett, M Klich

       Mycotoxins, 2003; 16(3):497-516. doi: 10.1128/CMR.16.3.497-516.2003. –PubMed

[11] Darina Pickova, Vladimir Ostry, Jakub Toman, Frantisek Malir

     Aflatoxins: History, Significant Milestones, Recent Data on Their Toxicity and Ways to Mitigation, 2021; 3;13(6):399. doi: 10.3390/toxins13060399 –PubMed

[12] W O Ellis, J P Smith, B K Simpson, J H Oldham

Aflatoxins in food: occurrence, biosynthesis, effects on organisms, detection, and methods of control, 1991 ; 1991;30(4):403-39. doi: 10.1080/10408399109527551 –PubMed

[13] Anna Kowalska, Katarzyna Walkiewicz , Paweł Kozieł, Małgorzata Muc-Wierzgoń

Aflatoxins: characteristics and impact on human health, 2017; 5;71(0):315-327. doi: 10.5604/01.3001.0010.3816. –PubMed

[14] J S Wang, J D Groopman

 DNA damage by mycotoxins, 1999; 8;424(1-2):167-81. doi: 10.1016/s0027-5107(99)00017-2. –PubMED

[15] M W Chou 1, W Chen

Food restriction reduces aflatoxin B1 (AFB1)-DNA adduct formation, AFB1-glutathione conjugation, and DNA damage in AFB1-treated male F344 rats and B6C3F1 mice , 1997; ;127(2):210-7. doi: 10.1093/jn/127.2.210. –PubMed

[16] Yan Liu 1, Felicia Wu

Global burden of aflatoxin-induced hepatocellular carcinoma: a risk assessment, 2010; 118(6):818-24. doi: 10.1289/ehp.0901388. Epub 2010 Feb 19. -PubMed

[17] Christopher P Wild, Ruggero Montesano

A model of interaction: aflatoxins and hepatitis viruses in liver cancer aetiology and prevention,2009 ; 1;286(1):22-8. doi: 10.1016/j.canlet.2009.02.053. -PubMed

[18] Tiziano Iemmi, Alessandro Menozzi, Valentina Meucci, Irene Magnini, Federica Battaglia, Lorella Severino, Andrea Ariano, Simone Bertini

Ochratoxin A Levels in Tissues of Wild Boars ( Sus scrofa) from Northern Italy, 2020; ;12(11):706. doi: 10.3390/toxins12110706 –PubMed

Keyvan Pakshir, Andishe Dehghani, Hasti Nouraei, Zahra Zareshahrabadi, Kamiar Zomorodian

Evaluation of fungal contamination and ochratoxin A detection in different types of coffee by HPLC-based method, 2021; 35(11):e24001. doi: 10.1002/jcla.24001.  PubMed

Lalini Reddy, Kanti Bhoola

Ochratoxins-food contaminants: impact on human health, 2010;2(4):771-9. doi: 10.3390/toxins2040771. –PubMed

[19] Ana-Marija Domijan, Maja Peraica

Ochratoxin A in wine, 2005;56(1):17-20. –PubMed

[20] Nii Korley Kortei, Theophilus Annan, Vincent Kyei-Baffour, Edward Ken Essuman, Harry Okyere, Clement Okraku Tettey

Exposure and risk characterizations of ochratoxins A and aflatoxins through maize (Zea mays) consumed in different agro-ecological zones of Ghana, 2021; 2;11(1):23339. doi: 10.1038/s41598-021-02822-x.

Pradeep Kumar , Dipendra Kumar Mahato , Bharti Sharma , Rituraj Borah, Shafiul Haque, M M Chayan Mahmud, Ajay Kumar Shah, Deepaksshi Rawal, Himashree Bora, Sukni Bui

 Ochratoxins in food and feed: Occurrence and its impact on human health and management strategies, 2020;

187:151-162. doi: 10.1016/j.toxicon.2020.08.031.  -PubMed

 

[21] Melvin S Samuel, Kanimozhi Jeyaram, Saptashwa Datta, Narendhar Chandrasekar, Ramachandran Balaji, Ethiraj Selvarajan

Detection, Contamination, Toxicity, and Prevention Methods of Ochratoxins: An Update Review, 2021; 24;69(46):13974-13989. doi: 10.1021/acs.jafc.1c05994. – PubMed

[22] Madhu Kamle, Dipendra K Mahato , Sheetal Devi, Kyung Eun Lee, Sang G Kang , Pradeep Kumar

Fumonisins: Impact on Agriculture, Food, and Human Health and their Management Strategies, 2019; 7;11(6):328. doi: 10.3390/toxins11060328. –PubMed

[23] Marcin Bryła, Marek Roszko, Krystyna Szymczyk, Renata Jędrzejczak, Mieczysław W Obiedziński, Janusz Sękul

Fumonisins in plant-origin food and fodder , 2013; 0(9):1626-40. doi: 10.1080/19440049.2013.809624. –PubMed

[24] Nestor Ponce-García, Sergio O Serna-Saldivar, Silverio Garcia-Lara

Fumonisins and their analogues in contaminated corn and its processed foods, 2018; 35:2183-2203. doi: 10.1080/19440049.2018.1502476.  -PubMed

[25] Thilona Arumugam , Terisha Ghazi , Anil A Chuturgoon

Fumonisin B 1 alters global m6A RNA methylation and epigenetically regulates Keap1-Nrf2 signaling in human hepatoma (HepG2) cells, 2021; 95(4):1367-1378. doi: 10.1007/s00204-021-02986-5. -PubMed

[26] Nora A Foroud, François Eudes

Trichothecenes in cereal grains, 2009; 10(1):147-73. doi: 10.3390/ijms10010147. –PubMed

[27] Qinghua Wu, Vlastimil Dohnal, Kamil Kuca, Zonghui Yuan

Trichothecenes: structure-toxic activity relationships, 2013; 14(6):641-60. doi: 10.2174/1389200211314060002. –PubMed

[28] Daniel L Sudakin

Trichothecenes in the environment: relevance to human health, 2003; 20;143(2):97-107. doi: 10.1016/s0378-4274(03)00116-4. –PubMed

[29] Qinghua Wu, Wenda Wu, Tanos C C Franca, Vesna Jacevic , Xu Wang , Kamil Kuca

Immune Evasion, a Potential Mechanism of Trichothecenes: New Insights into Negative Immune Regulations, 2018; 24;19(11):3307. doi: 10.3390/ijms19113307. –PubMed

[30] Iman Saleh, Ipek Goktepe

The characteristics, occurrence, and toxicological effects of patulin, 2019; 129:301-311. doi: 10.1016/j.fct.2019.04.036. -PubMed

[31] Boqiang Li, Yong Chen, Zhanquan Zhang, Guozheng Qin, Tong Chen, Shiping Tian

Molecular basis and regulation of pathogenicity and patulin biosynthesis in Penicillium expansum, 2020; 9(6):3416-3438. doi: 10.1111/1541-4337.12612. –PubMed

[32] Qian Chu, Shaopeng Wang, Liping Jiang, Yuhang Jiao, Xiance Sun, Jing Li, Ling Yang, Yunfeng Hou, Ningning Wang, Xiaofeng Yao, Xiaofang Liu, Cong Zhang, Guang Yang

Patulin induces pyroptosis through the autophagic-inflammasomal pathway in liver, 2021; 47:111867. doi: 10.1016/j.fct.2020.111867. –PubMed

[33] Petra Luft, Gertie Janneke Oostingh, Yvonne Gruijthuijsen, Jutta Horejs-Hoeck, Irina Lehmann, Albert Duschl

Patulin influences the expression of Th1/Th2 cytokines by activated peripheral blood mononuclear cells and T cells through depletion of intracellular glutathione, 2008; 23(1):84-95. doi: 10.1002/tox.20309. -PubMed

[34] Ankita Rai, Mukul Das, Anurag Tripathi

Occurrence and toxicity of a fusarium mycotoxin, zearalenone, 2020; 60(16):2710-2729. doi: 10.1080/10408398.2019.1655388. –PubMed

[35] Michelle S. Mostrom

 Veterinary Toxicology (Second Edition), 2012

[36] A Rogowska, P Pomastowski, G Sagandykova, B Buszewski

Zearalenone and its metabolites: Effect on human health, metabolism and neutralisation methods, 2019;

15;162:46-56. doi: 10.1016/j.toxicon.2019.03.004. -PubMed



PDF

  • Share:

You Might Also Like

0 comments